vrijdag 19 december 2008

SKE voorlichting.

Op vrijdag 19 december ben ik naar een voorlichting van de SKE geweest. Ik vond het heel interessant en ben blij dat ik er naar toe ben gegaan. Er waren 2 vrouwen die uitlegden, hoe het zou gaan als we afgestudeerd zouden zijn. Bijvoorbeeld als we bij hen zouden gaan solliciteren, wat je dan wel en niet in de sollicitatiebrief moet zetten, waar je je op moet voorbereiden als je voor een gesprek mag komen en wat hun belangrijk vinden bij een leidster. Ze vertelden ook dat als je dicht zou slaan tijdens een gesprek, maar hun toch nog iets in je zien, ze je wel bij de invalpoule zouden inwerken. En wat de invalpoule nou precies inhoudt.

zaterdag 13 december 2008

Onze kerstversiering op het kinderdgverblijf.

Bij ons op het kinderdagverblijf zit de kerstsfeer er al goed in, er staat een grote kerstboom in de hal en bij ons in de groep staat een klein kerstboompje. Verder hebben we een versierde hoepel aan het plafond hangen, en overal hangt kerstverlichting. In de hal hangen ook nog 3 kerstmannetjes aan de muur. Ik vind het leuk dat het kinderdagverblijf versierd is, want het staat heel erg gezellig. Op woensdag 24 december wordt de kerst gevierd op ons kinderdagverblijf, en daar ben ik 's ochtends ook bij aanwezig.

Dobbelavond met de collega's.

Mijn collega's hadden mij uitgenodigd om donderdag 11 december mee te doen aan een dobbelavond. We spraken af dat iedereen 2 cadeautjes zou kopen voor 5 euro per cadeau. Ik moest die dag eerst werken, tot 18.00 uur, daarom had een collega mij uitgenodigd om bij haar te gaan eten. Dit heb ik ook gedaan, en het was er erg gezellig. Helaas hadden we niet veel tijd om te eten, want we waren nog niet binnen of we moesten alweer weg. We gingen naar een andere collega waar de dobbelavond gehouden werd. Mijn collega en ik kwamen bijna als laatste binnen, en dus keek iedereen om toen we binnenkwamen. Eerst gingen we wat drinken en vervolgens begon de dobbelavond. Ik heb uiteindelijk een kaarsensetje (wat ik zelf had gekocht) en een kaarsenhuisje. Aan het eind van de avond werd ik thuis gebracht door een andere collega. En dat was het einde van een geslaagde en heel gezellige avond.

Het motto van een leidster.

Niets is onschuldiger, dan een pasgeboren kindje zo teer, nog zo zonder zorgen.
Maar er komt een dag, dat het leven hem een rugzakje omdoet.
Bij de een gevuld vanaf dag een, bij de ander leeg tot de dag van morgen.
Dit rugzakje is voor zijn bagage, zijn levenswijsheid en zijn zorgen.
Als ouder of als leidster kun je de zorgen alleen verlichten door het te leren 'je staat er niet alleen voor, ik zal je helpen'.
En zo samen, met allebei een hengsel in de hand lopen we verder, met vallen en opstaan.
En pas als de rug van je kind breed en sterk is en het zelf zegt 'mam, geef dat tasje maar hier'
Dan weet je dat de tijd rijp is.
Maar je kunt het niet laten stiekem een briefje in het zijvakje te steken:
'Mijn lieve kind, als ik moet helpen dragen………

Activiteiten die ik heb gedaan op mijn stage.

Ik heb activiteiten gedaan op mijn stage. Zoals de kinderen voorlezen, met ze kleuren en plakken, verven en met schuim spelen. Maar de leukste activiteit vond ik wel met de kamishibay voorlezen. Wat ik er zo leuk aan vond, was dat de kinderen je niet konden zien, en ze vonden het echt heel leuk. Ik vond het zo leuk, omdat het een kruising is tussen voorlezen en poppenkast spelen. Het is moeilijker dan voorlezen, maar gelukkig makkelijker dan poppenkast spelen. En de kinderen reageren meer met de kamishibay dan dat je een boekje voorleest.

vrijdag 12 december 2008

Ouders denken mee.

Bij de SKE beschikt elke locatie over een oudercommissie om de uitvoering van de opvang met elkaar te bespreken. Daarnaast is er een centrale oudercommissie die met de directeur van SKE kinderopvang overlegt over de algemene lijnen van het beleid op het gebied van kwaliteit en pedagogiek. Zo denken de ouders actief mee over de opvang van hun eigen kinderen en over het beleid van de organisatie.

Ik vind het goed dat er een oudercommissie is, bij ons kinderdagverblijf is er ook een oudercommissie, en ik vind dat de ouders recht hebben om de uitvoering van de opvang met elkaar kunnen bespreken. En zo weten ze ook wat er speelt bij het kinderdagverblijf, en kunnen dingen waar de ouders tegenaan lopen eerder bespreekbaar gemaakt worden, en dus ook uitgepraat worden.

donderdag 11 december 2008

Nederland bijna hoogste babysterfte Europa.

Nederland behoort nog steeds tot de landen met de hoogste babysterfte van Europa. Een op de honderd baby's in Nederland sterft tijdens of direct na de geboorte. Dit blijkt uit een onderzoek van onder meer TNO en het Maatsricht UMC.

Alleen Frankrijk en Letland slechter
De laagste babysterfte is in Luxemburg, Slowakije en Spanje. Daar sterven vijf op de duizend baby's de eerste uren na de bevalling. Alleen Frankrijk en Letland scoren slechter dan Nederland: elf op de duizend baby's. In 1999 had Nederland nog de hoogste babysterfte van Europa.

Oorzaken
De grote vraag is wat de oorzaak is van de hoge babysterfte in Nederland. Waarschijnlijk heeft de relatief hoge leeftijd van moeder invloed op de cijfers. Ook is het aandeel meerlingzwangerschappen in ons land hoger dan in andere Europese landen. Andere oorzaken zijn de terughoudendheid van artsen met het behandelen van extreem vroeg geboren baby's en de geringe prenatale screening op aangeboren afwijkingen.

Ik vind het heel erg dat Nederland bijna de hoogste babysterfte van Europa heeft. Ik hoop dan ook dat er hier snel iets aan gedaan wordt, ook al wordt het beter, het is erg raar dat wij als zo'n klein land bijna de hoogste babysterfte van Europa hebben.

Nederlandse kinderopvang scoort middelmatig.

In een nieuw onderzoeksrapport van Unicef wordt vergeleken hoe de rijkste landen ter wereld omgaan met kinderen in hun eerste levensfase. Nederland scoort, net als Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk positief op vijf van de tien criteria. Aandachtspunten zijn het ouderschapsverlof en de hoge kosten voor kinderopvang.

Volgens het rapportvan Unicef 'Innocenti Report Card 08 - The Childcare Tranisition' is de huidige opgroeiende generatie de eerste waarvan een meerderheid een belangrijk deel van hun prille leven buitenshuis wordt opgevangen of verzorgd. Bijna 80 procent van alle drie- tot zesjarige kinderen in de rijke landen bevindt zich in enige vorm van voorschoolse educatie.

Eerste levensjaar thuis
Alleen Zweden voldoet aan alle voorgestelde criteria, gevolgd door IJsland. Denemarken, Finland, Frankrijk en Noorwegen voldoen aan acht criteria. Nederland scoort dus op vijf criteria. Aandachtspunt voor ons land is de duur van het ouderschapsverlof. Hiermee behoort Nederland tot de laagste van de landen van de EU. In Scandinavische landen is het mogelijk dat één van de ouders minstens het eerste levensjaar thuis met de baby kan doorbengen.

Ook wordt in het rapport aandacht gevraagd voor de hoge kosten van kinderopvang. Volgens het rapport betalen ouders in Nederland gemiddeld 44 procent van de totale kosten voor kinderopvang. Maar dit percentage zou gaan over het jaar 2005. Inmiddels betalen ouders in Nederland 23 procent van de kosten en wordt dit volgend jaar verhoogd naar 29 procent.

Reactie NJi
Het Nederlands Jeugdinstituut heeft in een reactie op het rapport laten weten dat er niet alleen ruimte voor verbetering is van het beleid, maar dat ook de praktijk aanleiding geeft tot verbetering. ze noemt het VVE-beleid als voorbeeld waarin Nederland in het Unicef-rapport voor wordt geprijst. De praktijk is echter anders, aldus het NJi. Kinderen verkeren minder samen in een groep en segregatie treedt nog steeds op. Alleen de voorgenomen harmonisatie zal kunnen bijdragen aan een oplossing.

Ook doet Nederland het volgens het rapport niet slecht op het gebied van de kwaliteit. De drie criteria (voldoende jaren opleiding van de leidsters, het aantal opgeleide leidsters per voorziening en de groepsgrootte) zijn beleidsmatig vastgelegd en de sector houdt zich daar goed aan. 'Uit de praktijk is echter bekend dat daarmee niet alle problemen op het gebied van kwaliteit zijn opgelost', aldus het NJi.

Ik vind het raar dat de Nederlandse kinderopvang middelmatig scoort. Ik heb namelijk het gevoel dat bij ons er echt alles aan wordt gedaan om de kinderen een goed en veilig gevoel te geven. Ze zijn bezig met het kindvolgsysteem en we hebben een gezondheidsprotocol. Dat houdt in dat er wordt gelet op wat de kinderen te eten krijgen.

maandag 8 december 2008

De SKE vind het heel belangrijk dat je op je rug let.

Bij ons op het kinderdagverblijf. Zijn er allemaal voorzieningen die rugklachten moeten tegen gaan, zoals het trapje om de verschoontafel op te komen en de verstelbare verschoontafel. Maar ik vind het soms wel wat overdreven, als ik een kind help met op de verschoontafel te klimmen, en ik sta dan wat voorovergebogen, wordt er soms tegen mij gezegd dat het kind zelf wel op de tafel kan klimmen. Ik vind dat wel heel aardig van die mensen, maar soms heeft het kind er moeite mee en zal een klein beetje hulp wel fijn vinden, en aangezien ik geen last heb van rugklachten, denk ik er ook minder snel over na.

zondag 7 december 2008

Hoe moet je een baby troosten?

Je kan uitzoeken op welke manier je een kind het best kan troosten. Door uit te zoeken waarbij jij en het kind je het beste bij voelt.

- Je kan een baby dragen, dicht tegen je aan of in een draagdoek.
- Je kan een baby wiegen of strelen of hem op zijn buikje op je schoot leggen en zacht over zijn rug wrijven.
- Je kan een baby een beetje over je schouder leggen en zijn hoofdje goed tegen je hals aan leggen.
- Je kan een baby knuffelen om hem te troosten. Een jonge baby kan je niet verwennen: je kan hem dus nooit te veel knuffelen.
- Je kan zingen voor een baby.
En zo zijn er nog veel mogelijke manieren om te troosten. Belangrijk is dat je een bepaalde manier van troosten een tijdje volhoudt. Als je te snel afwisselt, bestaat de kans dat het kind nog onrustiger wordt.

Als je baby huilt van de honger, maar het nog geen etenstijd is, is het belangrijk hem toch eten te geven. Of je nu kiest voor flesvoeding of voor borstvoeding, geef je baby te eten wanneer hij erom vraagt.

De momenten waarop je een kind troost mogen echter niet de enige momenten zijn waarop je lichamelijk contact hebt met je kind. Anders legt het een link tussen wiegen, strelen, zingen en ongemak of vermoeidheid. Wiegen, zingen, enz. geeft rust als een baby huilt, maar je kan hem ook lekker verwennen als hij kalm is. Dit geeft hem een goed en veilig gevoel.

Automatiseringssysteem voor toezicht kinderopvang

Voor het toezicht op de kwaliteit van kinderopvang wordt een automatiseringssysteem ontwikkeld. De Inspectieraad heeft in december ingestemd met het voorstel om de pilot van de Gemeenschappelijke Inspectie Ruimte voor het domein Kinderopvang te realiseren. Dit systeem dat al voor andere inspecties in gebruik is, wordt aangepast aan de werkwijze van de inspectie kinderopvang. Het systeem wordt eerst bij twee à drie GGD'en en een aantal gemeenten in een pilot uitgewerkt.

zaterdag 6 december 2008

Het gezondheidsprotocol

Bij ons op het kinderdagverblijf, hebben we een gezondheids protocol. Ik vind dat wel heel belangrijk en goed. Want we letten op wat de kinderen tussendoor krijgen, wat ze trakteren en welk beleg we ze op brood doen. Hieronder heb ik een tabel waar je kunt zien welk zoet beleg het zoetst is.

vrijdag 5 december 2008

De sinterklaas viering.

We hebben op woensdag 3 december sinterklaas gevierd. We (de leidsters van de peutergroep, de peutergroep en ik met 2 kinderen van ‘onze’ de rode groep) gingen we naar het gebouw waar sinterklaas gevierd werd. Ook waren er ouders met kinderen die normaal gesproken niet op de woensdag kwamen. Toen we er waren mochten de kinderen eerst zelf spelen. Daarna kwam de sinterklaas binnen samen met 3 pieten. De sinterklaas ging op een stoel zitten en er mochten kinderen bij hem op schoot zitten. En de sinterklaas stelde dan vragen. Er werden ook foto’s gemaakt. En de kinderen hebben 2 trampolines gekregen die komen op de blauwe groep. Zodat de kinderen erop kunnen springen. Ook hebben alle kinderen een sinterklaas boekje gekregen waar sinterklaas liedjes opstaan.

Ik vond het heel leuk om mee te maken. En de kinderen vonden het heel leuk dat sinterklaas er was geweest.

maandag 1 december 2008

Mijn BPV

Ik loop stage op kinderdagverblijf ‘De Speelweide’. Het kinderdagverblijf is van de SKE. Dus Stichting Kinderopvang Enschede. Op het kinderdagverblijf zijn er 3 groepen: de gele en rode groep (kinderen van 6 weken tot 2,5 jaar) de blauwe groep (kinderen van 2,5 tot 4 jaar). En ik loop stage op de rode groep. Ik vind het een heel leuk kinderdagverblijf, want de kinderen zijn heel aardig en de collega’s ook. En het is een klein kinderdagverblijf, waar je leuk kunt wandelen. En waar bijna geen auto’s komen.